Kızlık Zarı Nerededir ve Nasıldır?

10Kızlık zarı olarak tabir edilen yapı aslında tam anlamı ile zar değildir. Mukoza yapısında bir doku demek daha doğru olur. Fakat halk arasında bakireliğin göstergesi olan kızlık zarı şeklinde adlandırılır.  Vajinanın 1–1,5 cm içerisinde bulunur. Vajinanın içinde bulunan küçük dudakların bir devamıdır. Vajinanın duvarına yapışık bir halde ve vajina duvarının devamı şeklinde görülür. Kızlık zarı nerededir ve nasıldır? Sorusunun cevabı her kadında farklıdır. Çünkü her kadının kızlık zarının şekli farklıdır.

 

Kızlık zarının renk yapısı, vajina doku rengi ile aynıdır. Kızlık zarı bazı durumda kalın, bazı durumda ise esnek bir yapıya sahip olabilir. Her kadında farklı türlerde bulunur. Bazı türlerinde cinsel birleşme sorunsuz olabilirken, bazı türlerinde ağrıya ve sancıya neden olabilir. Bazı türlerinde ise cinsel birleşme imkansızdır. Bu durumda cerrahi operasyon ile açtırmak gerekir.

 

Kızlık zarı, vajina girişinin 1,5-2 cm içerisinde yer alan bir dokudur. Ancak bireyin vücut yapısına ve kilolu oluşuna göre bu mesafenin bazı durumlarda 3-4 cm olabildiği görülmektedir. Kızlık zarının bulunduğu mesafe ile ilgili değişkenliklerin yanı sıra, yapısal değişiklikler de söz konusu olabilmektedir.

 

Septalı kızlık zarı: Septalı Hmen zarın ortasında bulunmakta olan delik ince bir doku parçası tarafından ikiye ayrılmaktadır. Bu tür yapılar küçük bir müdahale ile normale döndürülebilir. Oldukça az rastlanılan bu zar tipine sahip olanlar ağrılı ve kanamalı bir ilişki sonrasında doktora başvurmaktadır. Bu zar tipinde kızlık zarını iki ayrı bölüme ayıran etten köprü bulunmaktadır. Bu köprü cinsel birleşme sırasında kişiye acı verir. Hatta daha sonraki cinsel birliktelik sırasında kanama olması kaçınılmazdır. Regl dönemi genellikle ağrılı geçer. İstenirse küçük bir operasyonla zar alınabilir. diğer bir adıyla bölmeli kızlık zarıdır. Septalı kızlık zarı da nadir görülür. Kızlık zarı ortasında bulunan delik  bir bantla iki ayrı bölüme ayrılmıştır. İlk cinsel birliktelikler şiddetli ağrıya, kanama da eşlik edebilir.

Mikroperfore kızlık zarı: ortasında yer alan deliğin çok küçük oluşu bu tür zarları diğerlerinden ayıran en önemli özelliktir. Bu zara sahip olanlarda adet kanamaları sancılı şekilde gerçekleşmektedir. Cerrahi operasyonla deliğin genişletilmesi durumunda adet ağrıları azalacak ve kanamalar normale dönecektir. Kızlık zarının ortasındaki delik çok ufak olması nedeniyle adet kanaması ağrılıdır.

Kribriform kızlık zarı: süzgeç  ya da daha çok görünümünü andıran bu türdeki kızlık zarlarında zarın orta kısmında iri li küçük delikler mevcuttur.  Kribriform kızlık zarı kızlık zarının orta kısmının süzgece benzer deliksi bir yapıya sahiptir. Kribriform kızlık zarına sahip olan kişiler cinsel ilişkiye girmeleri pek mümkün olmayacağı için, cerrahi bir operasyonla kızlık zarının çıkarılmasını isterler. Bu kızlık zarı türü ise süzgeç görüntüsündedir. Bu kızlık türüne rastlamak oldukça azdır. Yalnız kişide cinsel ilişki esnasında da oldukça ağrılı bir ilişki yaşanmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde adet dönemleri de epey bir sancılı geçer. Çoğunlukla cinsel ilişki esnasında zor yırtılır. Bu  zarı sahip olan kişilerin cinsel ilişkiye girememe nedeni ile  doktora gitmeleri kaçınılmazdır. Ayrıca kişilerin ileride herhangi bir sağlık sorunu yaşamaması küçük bir operasyonla  alınması da gerekebilir.

Tırtıklı kızlık zarı: (Dentiküler Hymen Kızlık Zar): yapısal olarak normal olmakla birlikte, kızlık zarının ortasında yer alan deliğin etrafının irili ufaklı tırtıklı dokularla çevrili olduğu bir kızlık zarı türüdür.Ekseriyetle çok az şekilde rastlanan kızlık zarı türü olan dentiküler hymen, normal kızlık zarı gibi olup, uç kısımları tırtıklıdır. Kızlık zarındaki bu tırtıkların içinin boş olması nedeniyle görüntü olarak ilginç bir hal almıştır. İlk cinsel birleşme anı ve regli dönemlerine göre ağrı çok daha azdır. Bu türdeki kızlık zarında kızlık zarı deliğinin kenarlarında küçük dişe benzer tümsekler bulunur. Bu nedenle bu tip himen şekline dentiküler kızlık zarı denir. Kızlık zarı deliği kenarları karışık bir görünüş almıştır. Klinik yönden bir sorun teşkil etmez. Daha çok jinekolojik muayene sırasında rastlantı ile görülür.

Dudak şeklindeki Kızlık Zarı: (Labial Hymen)  Şekil olarak dudağa benzemesi sebebiyle, labial hymen, dudak şeklinde olan kızlık zarı çeşidi olarak da bilinmektedir. Bu tür kızlık zarlarında zarın orta kısmında yukarıdan aşağıya doğru ilerleyen dar bir yarık görünümü mevcuttur. Halkalı türdeki kızlık zarına göre ortada yer alan deliğin yapısı epeyce dardır. Yapısal olarak diğer kızlık zarı türlerine göre çok daha ufaktır. Dudak şeklinde kızlık zarının ortasındaki delik, yarıntı biçiminde ve dikine durumdadır. Zar deliğin sağında ve solunda bulunur. Gene çok az şekilde karşımıza çıkar. Cinsel ilişki ile birlikte büyümesi mümkündür. Hafif şekilde ağrılı cinsel ilişki deneyimi görülebilinir. Cerrahi müdahaleye gerek yoktur. Kızlık zarındaki deliğin çok ufak olmasından dolayı adet dönemleri sancılı geçebilir. Kızlık zarının şekli deliğim yuvarlak değil de uzunlamasına görünümü nedeni ile dudağa benzemektedir. Bu tip himen şekline labial kızlık zarı denir. Bu tip kızlık zarı olanlar ağrılı cinsel ilişki ya da ilişkiye girmekte zorlanma yaşayabilirler. Bu tip şikayetler yaşayan hastalara kızlık zarının müdahale ile genişletilmesi uygulanabilir.

Deliksiz Kızlık Zarı:  İmperfore Hymen vajina girişinin tamamen kızlık zarı ile kapatıldığı bir türdür. Üzerinde hiçbir delik bulunmaması sebebiyle kapalı bir perde görünümüne sahiptir. Yapısal olarak tamamı zardan oluşsa da hiç delik bulunmadığından dolayı adet kanı dışarıya akamayacağından mutlaka cerrahî müdahale ile deliğinin açılması gerekmektedir. Adet kanı dışarı çıkmadığından dolayı ilişki sırasında şiddetli bir ağrıya sebep olu.  Bu tıptaki adı hematocolpos. Olup, zarın, cerrahî müdahale ile  (hymenotomy) kızlık zarı deliğinin açılması gerekir. Doktor muayenesinde doktor tarafından kızlık zarına küçük delikler açılır. Bu deliklerden adet kanı dışarıya akar ve kişi böylece rahatlar. Geçirecekleri operasyon sonrasında girecekleri ilişkilerde bu tür sorunlar  görülebilir. Eğer kızlık zarı tamamıyla alınırsa, o zaman ilk cinsel ilişki esnasında kanama meydana gelmeyecektir. Operasyon sonrası, bu kişiye operasyonun neden yapıldığına dair açıklayıcı bir raporun verilmesi gerekmektedir. Kapalı kızlık zarı daha çok deliksiz kızlık zarı olarak  bilinmektedir.

Kızlık zarı çeşitleri içinde bu neden çok önemli bir yere sahiptir. Adet kanaması esnasında oluşabilen kanı dışarı boşatmadığında kanın içerde birikmesine sebep olmakta, bu durum bireyde sürekli sırt ve karın ağrısının oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu türdeki kızlık zarı yapısına sahip genç kızların bir çoğu  hiç adet göremezken kanama dışarı değil  daha çok kızlık zarın arkasında ya da vajina içerisinde birikir. Şiddetli ağrılara sebep olduğundan bir kadın doğum uzmanı tarafından içeride biriken kanın dışarı çıkarılması için cerrahi müdahale gerekebilir.

Bu operasyonla kapalı durumdaki kızlık zarın açılması gerekir. Diğer türlü ise, vajina içerisine giriş ve çıkışlar tamıyla kapalıdır. İmperfore Hymen kızlık zarında herhangi bir delik bulunmamaktadır. Deliksiz tamamen kapalı bir zardır. Kızlık zarının kapalı olmasına bağlı adet kanının içerde birikmesi kişide şiddetli ağrılara neden olabilir. Kızlık zarının tamamen kapalı olduğu bu durum çok nadir rastlanan bir durumdur ve ergenlik dönemine hatat ilk cinsel deneyime kadar pek çok kişi tarafından anlaşılamayabilir Yalnız âdet döneminde kanın dışarı çıkmaması nedeniyle kadında hissedilen şiddetli karın ağrısı ile doktora başvurulduğunda bu durum  ortaya çıkar. Delik olmayan kapalı kızlık zarına ( hymen) sahip, olan kadınlarda fiziksel olarak meydana gelen ilk adet kanaması ile birlikte çoğunlukla baskın şekilde bir ağrı da duyarlar Bazen de bu türdeki kızlık zarlarında, vajinada kan birikimi de olmayabilir. Bu durum muayene sırasında fark edilmemişse kişi bunu ilk âdet dönemi gelinceye kadar bilemez. Belirtisi, genellikle ergenlik döneminde başlar. Deliksiz kızlık zarı teşhisi konulan genç kızlarda daha fazla zaman kaybedilmeden bu duruma çözüm yolu bulunması gerekir.

Hemen Konuş
Merhaba,,Size Nasıl yardımcı Olabiliriz?