Geçici Kızlık Zarı Dikiminin Özellikleri

Kızlık zarı vajinanın giriş kısmını örten ince bir mukozal katlantı olarak ifade edilmektedir. Tıbbi bir terim olarak bakıldığında ise kızlık zarına hymen adı verilmektedir. Hymen adı verilmesinin sebebi ise eski Yunan mitolojisine dayanmaktadır. Bu kapsamda evlilik tanrısı Hymenaios isminden gelmektedir. Kızlık zarının bilinen en önemli görevi vajinal girişi kapatarak genital nitelikteki enfeksiyondan ergenlik dönemine gelene kadar çocuğun korunabilmesini sağlamaktadır. Ergenlikten sonra hormonların etkisi ile birlikte vajinanın mevcut pH düzeyi düşmektedir ve ortaya çıkan asidik ortam sebebiyle enfeksiyon riski de azalmaktadır. Kızlık zarı normalde oldukça ince mukoza yapısında olan bir dokudur ve ortasında da adet kanının dışarı aktarılmasına izin verecek büyüklükte olan bir delik yer almaktadır.

 Kızlık Zarının Yapısı Nasıldır?

 Kişiden kişiye göre deliğin büyüklüğü değişiklik göstermektedir. Çok küçük nitelikte bir delik olabileceği gibi esnek olarak da tabir edilen büyük genişlikte de olabilmektedir. Bazı durumlarda ortada herhangi bir açıklık bulunmamaktadır ve kız çocuğunun adet görmesi durumunda adet kanı dışarı akamadığı için vajina içinde birikerek oldukça ağrılı bir sürece yol açmaktadır. Bu durumda kızlık zarının cerrahi olarak açılması mecburiyeti bulunmaktadır.

 Geçici Kızlık Zarı Dikimi Nedir?

 Genel olarak geçici kızlık zarı dikimi evlenmeden ya da cinsel ilişkiden 1 ile 7 gün önce kızlık zarının dikilmesi operasyonu içermektedir. Kızlık zarının kaybedilmesi durumunda kalıcı ya da geçici kızlık zarı dikimi operasyonları gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda geçici kızlık zarı dikimi “geçici bekaret tamiri”, “kızlığın geçici tamiri” ya da “kısa vadeli onarım” olarak da isimlendirilmektedir. Genellikle cinsel ilişkiden önce 1 hafta içinde bu işlem yapılabilmektedir. Kalıcı kızlık zarı dikimi işlemi ise bekaretin uzun vadeli olarak dikimini içermektedir. Bir diğer deyiş ile aradan seneler geçmesine karşın bozulmamaktadır. Evlilik süresi yakın olan, genel olarak 1 hafta içerisinde evlenmeyi düşünen kişiler için geçici kızlık zarı onarımı tavsiye edilmektedir.

 Geçici Kızlık Zarı Dikimi Nasıl Yapılır?

 Geçici kızlık zarı dikimi işlemi esas olarak mevcut kızlık zarı dokusunun arka kısmına atılan gizli dikişler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Bu işleme “purse string methodu” adı da verilmektedir. Vajina girişi bir torba ağzı biçiminde büzülmektedir. Bu sayede ilk cinsel tecrübeyle kanama gerçekleşmektedir. Geçici kızlık zarı dikiminde özel nitelikteki iplikler kullanılmaktadır. Vajinayı daraltan dikişlerin atılması ile birlikte vajina girişi büyük ölçüde daraltılmaktadır. Böylece ilk cinsel ilişki esnasında kanamanın olması temin edilmektedir. Geçici onarım işleminde kesin bir başarı için kızlık zarı dikiminin profesyonel ve deneyimli bir doktor tarafından, ilişkiden bir ile yedi gün öncesinde yer alan bir zamanda yapılması önemlidir.

 Geçici Kızlık Zarı Dikimi Kimler İçin Uygundur?

 Evlilik ya da cinsel ilişki süresi yakın zamanda olan kişiler için geçici kızlık zarı dikimi uygun bir yoldur. Evlilik süresi daha uzak bir zaman içerisinde olan kişiler için “kalıcı kızlık zarı dikimi” çok daha uygun bir alternatif olmaktadır. Bununla birlikte vajinasında düşük, kürtaj ya da doğumlara bağlı genişlemesi, sık cinsel ilişkisi olan kişilere vajina daraltma ameliyatı ile beraber kalıcı kızlık zarı dikimi çok daha uygun olmaktadır.

 Geçici Kızlık Zarı Dikimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Geçici kızlık zarı dikimi işleminden sonra dikkat edilmesi gereken birkaç unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar şu şekilde sıralanmaktadır:

İşlem yapılan bölgenin temiz ve kuru tutulması gerekmektedir.

Dikiş yerlerinin kuru ve temiz olması işlem yapılan bölgenin çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır ve enfeksiyon riskine karşı da dayanıklı bir hal almasına yardımcı olmaktadır. Bunun en önemli sebebi ıslak ve nemli bölgelerde bakterilerin çok daha hızlı bir şekilde çoğalmalarıdır.

Hemen Konuş
Merhaba,,Size Nasıl yardımcı Olabiliriz?